Kobieta.Swiatgwiazd.pl > Styl Życia > Czy wiesz, że te ciastka z dyni mają zaledwie 43 kcal? Ich wykonanie jest banalnie proste, a smak zwala z nóg
Klaudia Tomaszewska
Klaudia Tomaszewska 07.09.2023 15:25

Czy wiesz, że te ciastka z dyni mają zaledwie 43 kcal? Ich wykonanie jest banalnie proste, a smak zwala z nóg

Przepis na fit ciastka z dyni
Fot. Mizina/Canva, Przepis na fit ciastka z dyni

Sezon na dynię ruszył pełną parą. Wszędzie spotkać można różne gatunki tego warzywa, które różnią się między sobą nie tylko kształtem i barwą, ale również smakiem. Jeśli marzy ci się zdrowa przekąska, to ten przepis idealnie przypadnie ci do gustu. Do tego, warto poznać właściwości dyni, które są naprawdę zaskakujące.

Dynia właściwości, czyli co zaskoczy cię w tym warzywie

Z pozoru dynia może wydawać się warzywem, które poza wyjątkowym smakiem niewiele daje naszemu organizmowi. Nic bardziej mylnego. Ten produkt ma wyjątkowe działanie, szczególnie na nasz układ odpornościowy. Warto także wspomnieć, że działa przeciwzapalnie i antynowotworowo. Do tego wspomaga chudnięcie, a także przeciwdziała zaparciom.

Wiele osób stosuje ją również, aby walczyć z wirusami czy pasożytami, a przy okazji ma zbawienne działanie na skórę. Zatem warto wprowadzić ją do swojej diety, szczególnie jesienią i zimą.

Wymieszaj z wodą i nałóż na włosy. Słodki przysmak sprawi, że będą gładkie, miękkie i lśniące

Które rodzaje dyni są najlepsze do ciasta?

Oczywiście, zanim zaczniemy zabawę z ciastem i dobieraniem dodatków, trzeba zakupić odpowiedni rodzaj dyni. Wśród tych, które najlepiej pasują do słodkich wypieków, wyróżnia się szczególnie dwie odmiany. Mowa o dyni piżmowej, a także deserowej.

Ich smak jest delikatny, a nawet lekko słodkawy, co pozwala na stworzenie z ich udziałem przepysznych fit ciastek, które co najlepsze przypadną do gustu nawet najmłodszym. Można je zatem bez obaw wykorzystać jako poczęstunek podczas Halloween.

Fit przepis na ciastka z dyni

Przejdźmy do przepisu. Potrzebujesz średniej wielkości dynię, którą przed upieczeniem należy obrać, a pestki dokładnie usunąć. Następnie pokrój warzywo w łódeczki i piecz w temperaturze około 200 stopni Celsjusza przez 20-30 minut. Po ostygnięciu, przy wykorzystaniu blendera zrób z niej gęstą masę.

Do jednego naczynia dodaj wszystkie składniki, czyli puree z dyni, miód, płatki owsiane  (około 130 g), łyżeczkę proszku do pieczenia, odrobinę erytrolu lub ksylitolu, cynamon do smaku i dodatki, takie jak orzechy, ziarna lub gorzka czekolada. Wszystko dokładnie wymieszaj i układaj na papierze do pieczenia. Najlepiej prezentują się ciastka o kształcie okręgu. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut. Smacznego!