Kobieta.Swiatgwiazd.pl > Styl Życia > Dieta a znak zodiaku. Data urodzenia powie, jakich produktów musisz unikać
Aleksandra Gadzińska
Aleksandra Gadzińska 23.03.2023 13:34

Dieta a znak zodiaku. Data urodzenia powie, jakich produktów musisz unikać

Dieta
fot. Getty Images / Canva

Choć wielu osobom kojarzą się głównie z wróżeniem przyszłości, znaki zodiaku już od starożytności wiązane są z konkretnymi cechami charakteru i temperamentu. Zdaniem ekspertów od tzw. horoskopu żywieniowego, uzyskanie i utrzymanie odpowiedniej sylwetki może być uzależnione od naszej daty urodzenia. 

Oczywiście, na dbanie o kondycję i zdrowy wygląd przekłada się wiele czynników i ignorowanie jednego z nich może sprawić, że nawet „dieta cud”, czy liczenie kalorii może nie przynieść oczekiwanych efektów. Co jednak, gdy dbając o aktywność, jakość snu, regularność i kultywując zdrowe nawyki żywieniowe, nadal nie jesteśmy w stanie osiągnąć sukcesu? Być może odpowiedź kryje się… w naszej dacie urodzenia. 
 

Horoskop żywieniowy, czyli znaki zodiaku a zdrowa sylwetka

Już w starożytności Hipokrates na przełomie IV i V w. p.n.e. głosił, że istnieje połączenie pomiędzy datą urodzenia a rozmaitymi dolegliwościami. Wówczas podzielił znaki zodiaku na cztery kategorie, określone rodzajem płynów ustrojowych, co stworzyło podstawę dla horoskopu żywieniowego. 

Cechy znaków zodiaku

Na podstawie skonstruowanych przez Hipokratesa grup, które później zostały przemianowane na żywioły, dla całej dwunastki ustalono takie cechy, jak: skłonność do uzależnień, odporność na stres, wytrwałość w postanowieniach i temperament (pobudzenie i aktywność). W oparciu o nie opracowano następujące zasady.

Dieta dla poszczególnych znaków zodiaku

Baran (21.03–19.04), żywioł ognia, choleryk

Słynący ze swojego ognistego temperamentu Baran ma jedną cechę, której mógłby mu pozazdrościć niejeden znak zodiaku. Kiedy coś postanowi, zazwyczaj trzyma się tego do samego końca – dlatego, przy odrobinie chęci i motywacji nie będzie miał problemu z utrzymaniem diety – wystarczy, że obierze dobry kurs. W jego przypadku najgorszym wrogiem mogą okazać się niezdrowe przekąski i fast foody, które pozwalają mu zapomnieć o głodzie i dalej żyć w swoim dynamicznym stylu. 

Kluczowe jest, aby urodzeni na przełomie marca i kwietnia odpowiednio wcześniej komponowali swoje dzienne posiłki. Dieta pudełkowa lub odpowiednio zbilansowane racje żywnościowe pomogą zapomnieć o kebabach i burgerach z sieciówki. 

Byk (20.04–20.05), żywioł ziemi, flegmatyk

Byk ceni wygodę, bogactwo i dobry smak. Niestety, te upodobania w połączeniu z zamiłowaniem do spędzania czasu w domu może okazać się zgubne dla sylwetki. Znak ten powinien jak ognia wystrzegać się tłustych i sutych potraw. Koniec z podlewaniem ziemniaków tłuszczem i gęstymi sosami. Zamiast tego, w diecie powinno znaleźć się chude mięso i duża ilość warzyw. 

Kluczowe będzie jednak zadbanie o aktywność. Warto zacząć od spacerów, które później można zamienić na bieżnię lub gry zespołowe. Szybki metabolizm sprawi, że w niedługim czasie wymarzona sylwetka stanie się rzeczywistością. 

Bliźnięta (21.05–20.06), żywioł powietrza, sangwinik

Otwarte i ciekawe świata, przepełnione energią Bliźnięta lubią dużo mówić o dietach i postanowieniach, jednak efekty tych górnolotnych przemów bywają bardzo różne. Osoby te doskonale znają rolę folgowania sobie i spełniania własnych potrzeb – i nie ma w tym nic złego, o ile nie przytrafia się to nagminnie. 

Zgubne może okazać się dla nich podjadanie między posiłkami i w nocy, a także nieregularne pory spożywania posiłków. Jednego dnia urządzają głodówki, by następnego zjeść cały talerz tłustego spaghetti. Tajemnicą sukcesu będą więc nie wyrzeczenia i restrykcje, a maksymalna różnorodność spożywanych potraw. Bliźnięta powinny szczególnie pamiętać o nawadnianiu i regularnie pić herbaty ziołowe. W przypadku nagminnych, złych nawyków dobrym rozwiązaniem może stać się wizyta u psychodietetyka.

Rak (21.06–22.07), żywioł wody, melancholik

Mocne wahania wagi zdumiewają wszystkich dookoła, a nawet same Raki bywają nim zaskoczone. Wrażliwe i skryte, na własną rękę szukają rozwiązań dietetycznych dla siebie i swoich bliskich – muszą jednak uważać, by nie wpaść w pułapkę restrykcji i głodówek, które wcale nie są rozwiązaniem. 

Ich wrażliwe żołądki mogą nie poradzić sobie ze zbyt radykalnymi zabiegami. Zamiast nich, Rakom zaleca się wypracowanie w sobie regularności i rezygnację z używek – zwłaszcza alkoholu i papierosów. Te znaki zodiaku powinny spożywać dużo białka, a swoją dietę oprzeć na zupach, kremach, warzywach, rybach i mięsach na parze. 

Lew (23.07–22.08), żywioł ognia, choleryk

Kochający zabawę i towarzyski Lew może mieć problem z odpowiednią motywacją do zmiany nawyków i diety. Dlatego, robiąc kolejne postanowienie, rzucając nałogi i przechodząc na zdrowe żywienie, powinien znaleźć sobie kompana. Dopingowany i odpowiednio zmotywowany, jest w stanie osiągnąć każdy cel, a także wymarzoną sylwetkę.  

Ze swojego jadłospisu powinien wyrzucić przede wszystkim alkohol, napoje energetyczne i słodycze – te ostatnie można zastąpić odpowiednikami, np. w postaci owoców leśnych i suszonych. Niewskazane będzie także białe pieczywo. Przede wszystkim jednak Lew musi zadbać o zdrowy i regularny sen

Panna (23.08–22.09), żywioł ziemi, flegmatyk

Zodiakalny esteta nie powinien mieć żadnego problemu z utrzymaniem idealnej sylwetki. Panna nie narzuca sobie przesadnego tempa, przestrzega własnych reguł i trudno jej wpaść w uzależnienia. Jedyną wskazówką – zwłaszcza gdy gotujemy dla tego znaku – jest zachęcający wygląd i duża ilość świeżych składników – zwłaszcza łagodnych ziół. 

Panny często zmagają się jednak z innym problemem – występują u nich alergie pokarmowe, miewają też mocno osłabione żołądki i cierpią na dolegliwości gastryczne. Kasze, produkty zbożowe i mleczne oraz poddawanie owoców obróbce termicznej może pomóc.

Waga (23.09–22.10), żywioł powietrza, sangwinik

Wesołe z natury i niefrasobliwe Wagi żyją własnym tempem, które – trzeba przyznać – może być mocno nieregularne. Okresy stagnacji przeplatają się z momentami wzmożonej aktywności. Często brak im snu, nie stronią też od alkoholu, papierosów, kawy i innych używek – choć trudno im się uzależnić. 

Ograniczenie ich spożycia na pewno będzie dobrym rozwiązaniem, a osoby te mogą z zaskoczeniem stwierdzić, że po krótkim czasie wstrzemięźliwości ubyło im kilogramów. Przede wszystkim jednak wagi muszą nauczyć się regularności i podobnie jak Barany – nie opierać diety na fast foodach, lecz zadbać o jej różnorodność. 

Skorpion (23.10–21.11), żywioł wody, melancholik

Impulsywność i emocjonalność tego znaku może stać się jego sprzymierzeńcem – ale też i wrogiem. Skorpion ma bardzo wyrafinowane wyobrażenie odnośnie własnego wyglądu i może do niego dążyć na wszelkie możliwe sposoby – łącznie z niszczycielskimi głodówkami i harówką na siłowni. Niestety, znak ten jest jednym z najmocniej narażonych na choroby – m.in. anoreksję i bulimię.

Niezdrowe przekąski i słodzone napoje oczywiście muszą iść w odstawkę, jednak najważniejszą zasadą, którą powinien kierować się Skorpion jest – wyrozumiałość. Dla siebie samego. Warto zadbać o jakość przyrządzanych potraw, zamiast zmniejszać ich ilość. Zdrowy sen także będzie bardzo wskazany. 

Strzelec (22.11–21.12) żywioł ognia, choleryk

Strzelec rzadko choruje – latem, jednak jesienią i zimą powinien bardziej zwracać uwagę na swoje zdrowie. Znak ten potrafi prowadzić mocno nieregularny tryb życia, a jego zamiłowanie do sutych, tłustych posiłków, bogatych w ser i czerwone mięso dla znajomych może obrastać w legendy. 

Jednak oprócz produktów mącznych i mocno kalorycznego nabiału Strzelec nie ma się czego obawiać. Nawet w późniejszym wieku, kiedy jego nadludzki metabolizm zaczyna zwalniać, nie będzie miał problemu z utrzymaniem zdrowej sylwetki, jeśli tylko zachowa umiar i zadba o różnorodność spożywanych posiłków – przy odpowiednim podejściu i aktywności, może jeść dosłownie wszystko. 

Koziorożec (22.12–19.01), żywioł ziemi, flegmatyk

Podobnie jak Panny, Koziorożce z reguły nie miewają problemu z utrzymaniem odpowiedniej wagi. Pilnują się zasad, są aktywne i często angażują się w dodatkowe aktywności. Ich najgorszym wrogiem może być jednak pracoholizm. Zatracając się w obowiązkach i odpowiedzialności, mogą zapomnieć o zróżnicowanej diecie i żywić się tym, co akurat znajdzie się w pobliżu – nie ważne, czy to kajzerka z jogurtem, czy kebab.

Jako że zazwyczaj nie są zbyt wylewne, nadmiernym jedzeniem mogą też odreagowywać stres. W ich diecie powinny znaleźć się produkty wspomagające florę bakteryjną jelit – m.in. kefir, maślanka, skyr. Powinny także zadbać o odpowiednią porcję antyoksydantów, które znajdują się m.in. w matchy, burakach, pomidorach, jarmużu, borówkach, dyni i szpinaku.  

Wodnik (20.01–18.02), żywioł powietrza, sangwinik

Towarzyski Wodnik słynie ze swojego zamiłowania do piękna, a także, ku swojej zgubie – doskonałych smaków i wytrawnych potraw. Jego apetyt bywa sławny wśród znajomych i nigdy nie odmówi sobie obiadu w nowej restauracji – najchętniej spróbowałby całej karty dań. Na szczęście, dzięki wrodzonej ciekawości świata doskonale wie, jak zadbać o własny żołądek i jest bardzo świadomym konsumentem.

Przestroga dla Wodnika jest taka, aby nie dawał się ponieść towarzyskiej atmosferze – to właśnie podczas spotkań, które tak uwielbia, ten znak zodiaku sięga po niezdrowe przekąski, alkohol, a nawet dania, o których w samotności nawet by nie pomyślał. Podstawą jest bilans i umiar. Sałatka, czy chuda zapiekanka będzie lepszym rozwiązaniem niż jedzenie na wynos. 

Ryby (19.02–20.03), żywioł wody, melancholik

Wrażliwe i podatne na wpływy Ryby bardzo łatwo wpadają w uzależnienia. Stres i trudna sytuacja potrafi zabić w nich jakikolwiek apetyt, albo wprost przeciwnie – doprowadzić do niekontrolowanego objadania, lub ucieczki w używki, co z całą pewnością nie odbije się dobrze na ich figurze, a co istotniejsze – zdrowiu.

Dlatego w ich diecie powinny znaleźć się przede wszystkim przyprawy i zioła, które będą miały zbawienny wpływ na trawienie, pracę wątroby i trzustki. Samodzielne przygotowywanie posiłków z dobrej jakości składników to klucz do sukcesu, a ich regularnie spożywanie stanowi niełatwy do wprowadzenia, lecz jakże ważny krok. Codziennemu menu powinny towarzyszyć cynamon, kardamon, kozieradka, imbir, anyż, kmin, czarnuszka, suszona pokrzywa, siemię lniane, oregano, czy kurkuma. 

Zobacz zdjęcia:

Dieta.png
fot. Vanessa Loring z Pexels / canva.com
Znaki zodiaku.png
fot. 9dreamstudio / canva.com

Źródło: kobeta.interia.com
 

Tagi: Horoskop