Kobieta.Swiatgwiazd.pl > Styl Życia > Co jeść na lepsze trawienie? Sprawdzone porady
Dominika Bryś
Dominika Bryś 01.11.2020 23:26

Co jeść na lepsze trawienie? Sprawdzone porady

ciąża
fot. Bill Oxford, www.unsplash.com

Sfermentowana kapusta, która dostarcza organizmowi wielu dobrych bakterii. Wysoka zawartość błonnika w kapuście zwalcza wzdęcia i niestrawność, usprawniając pracę układu trawiennego.

Surowy czosnek to kolejny doskonały probiotyczny pokarm o wysokiej zawartości inuliny, która napędza w jelitach dobre kultury bakterii.

3. Szparagi.

Czosnek zawiera mnóstwo składników odżywczych, w tym manganu, witaminy B6, witaminy C, selenu.

2. Kapusta kiszona.
1. Ocet jabłkowy.
5. Imbir.

Uzupełnij dietę o pokarmy, które pomagają na lepsze trawienie – Twój organizm będzie Ci wdzięczny! Prezentujemy listę produktów, które warto wprowadzić na stałe do swojej jedzeniowej rutyny.

Proces fermentacji warzyw używanych do produkcji kimchi nie tylko wzmacnia jego smak, ale także wytwarza żywe i aktywne kultury probiotyczne, które sprzyjają integralności jelit.

4. Czosnek.

Ta koreańska przystawka dostarcza duże ilości błonnika i silnych przeciwutleniaczy oraz naturalnie odtruwa organizm.

Szparagi działają jako probiotyk. Zawierają wysokie poziomy niestrawnej inuliny błonnikowej, która odżywia zdrowe bakterie. Szparagi mają również wysoki poziom witamin z grupy B i przeciwutleniaczy zwalczających stany zapalne.

Zrównoważony mikrobiom jelitowy jest niezbędny do optymalnego trawienia, wchłaniania składników odżywczych i eliminacji. Wspiera również nasz układ odpornościowy. Ocet jabłkowy jest składnikiem, który świetnie wpływa na nasze procesy trawienne. Warto więc mieć go w swojej kuchni i dodawać np. do zdrowych sałatek.

6. Kimchi.

Imbir to kolejna pozycja, którą warto jeść na lepsze trawienie. Działa on uspokajająco i rozluźniająco na żołądek, łagodzi nudności i łagodzi dolegliwości jelitowe. Imbir jest nie tylko naturalnym źródłem witaminy C, magnezu, potasu, miedzi i manganu, ale także wspomaga trawienie i zapobiega wzdęciom.

Tagi: