Kobieta.Swiatgwiazd.pl > Styl Życia > ”Polska cytryna” ma cudowne właściwości. Niedoceniany owoc jest bogaty w witaminę C i możliwy do wykorzystania na wiele sposobów
Aleksy Kiełbasa
Aleksy Kiełbasa 09.11.2020 10:06

”Polska cytryna” ma cudowne właściwości. Niedoceniany owoc jest bogaty w witaminę C i możliwy do wykorzystania na wiele sposobów

owoc
music4life/pixabay.com

Pigwa wywodzi się z Azji, a jej łacińska nazwa to „cydonia”. Geneza tej nazwy związana jest ze starożytną Grecją z jednym z miast leżącym na Krecie, gdzie kiedyś ją powszechnie uprawiano.

Nie wszyscy mają pojęcie, jak bardzo wartościowy jest ten owoc. U nas nazywa się go niekiedy „polską cytryną”. Mowa rzecz jasna o pigwie, która jest bogata w witaminę C i daje szeroki zakres możliwości, co do jej wykorzystania. Od alkoholu przez farmaceutykę. To jedna z najstarszych uprawianych roślin na świecie. Jest bardzo kwaśna, a wyglądem przypomina nieco jabłko.

Pigwa: właściwości

Owoc ten uprawiany jest także w Polsce, choć nie w zdecydowanie skromnej skali. Wykorzystujemy go przykładowo do dekoracji, ale przede wszystkim, pigwa ma wiele innych, pożytecznych właściwości, dla których warto ją hodować.

Roślina ta rośnie na dużych krzewach, drzewach o różowych lub białych kwiatach. Okres rozkwitu przypada na przełomie maja i czerwca. Owoce pigwy są bardzo twarde oraz kwaśne, ale co najważniejsze są bardzo dobrym źródłem witamin i minerałów niezbędnych dla organizmu.

Owoce pigwy zawierają mnóstwo ważnych witamin

Pigwa w swoim składzie ma najwięcej wody, bo aż 83%. Jednak to jest akurat najmniej istotne. Najważniejsze są bowiem witaminy, które ten niepozorny owoc zawiera w swoim składzie.

Są nimi: prowitamina A, witaminy z grupy B oraz przede wszystkim witamina C.

Oprócz witamin roślina wzbogaca nasz organizm w: węglowodany, białka i tłuszcz oraz bogactwo składników mineralnych: magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź, siarkę.

Ponadto w owocach pigwy znajdziemy również także cukry: fruktozę i glukozę oraz kwasy organiczne: garbniki, flawonoidy, antocyjany, karotenoidy, śluzy i pektyny. Co warto podkreślić, pigwa mają największą zawartość pektyn ze wszystkich owoców, które wykorzystywane są w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym oraz kosmetycznym. Mają one właściwości żelujące.

Jak pigwa wpływa korzystnie na nasz organizm?

A teraz najważniejsze, czyli to, jak owoce pigwy pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.

Największą zaletą pigwy jest wzmacnianie układu odpornościowego. W 100 g tego owocu mieści się aż 15 mg witaminy C. Roślinę można dodawać do napojów, przykładowo do herbaty lub do wyrobów alkoholowych, w postaci choćby domowej nalewki. Pigwa zapobiega chorobom infekcyjnym i pomaga przyspieszyć walkę z przeziębieniem.

Ponadto owoce pigwy mają działanie przeciwzapalne. Wspomagają odchudzanie, regenerują wątrobę, regulują poziom cholesterolu i obniżają poziom cukru we krwi. Zapobiegają również wzdęciom. Za to pektyny zawarte w owocach pigwy wiążą metale ciężkie i pomagają usuwać je z organizmu.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

Owoce pigwy

Owoce pigwy czasami przypominają nieco żółtą paprykę lub niektóre jabłka.

Pigwa owoce

Tak wygląda dojrzewająca pigwa.

Pigwa

Kwiaty owoców pigwy.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Uwielbiana wokalistka Ich Troje poświęca się teraz szlachetnemu zajęciu. Z sentymentem wspominamy Justynę Majkowską
  2. Wyjątkowy smutek, Boże Narodzenie inne niż co roku. Przygnębiające doniesienia z wioski św. Mikołaja, uwielbiana atrakcja świeci pustkami
  3. Magda Gessler w latach 90. Wyciekły stare zdjęcia. Internauta: ”Czy to plakat do pierwszego polskiego horroru?”
  4. Dominika Gwit w bikini na dmuchanym flamingu. Gorące nagranie z aktorką znalazło się w sieci, ciężko oderwać wzrok
  5. Cukiernia sprzedaje ”ciastko kobiet”. Część zysków trafi do potrzebujących mam z Ośrodka Wsparcia dla Kobiet
  6. W ukryciu na wsi zarabiali miliony. Policjanci pobledli, gdy zobaczyli na własne oczy
  7. Pierogi podczas mrożenia przyklejają się do siebie? Wszystko przez jeden szalenie popularny błąd

Źródła: Kobieta Interia, muratordom.pl