Kobieta.Swiatgwiazd.pl > Styl Życia > Czy ryż może się popsuć? Jaki okres przydatności ma ten popularny składnik?
Dominika Bryś
Dominika Bryś 28.01.2021 22:44

Czy ryż może się popsuć? Jaki okres przydatności ma ten popularny składnik?

ryż może się popsuć?
fot. pille riin priske, www.unsplash.com

Okres przechowywania suchego lub niegotowanego ryżu różni się w zależności od rodzaju ryżu. Chociaż istnieje wiele rodzajów ryżu, główna różnica, jeśli chodzi o okres przydatności do spożycia, to ryż biały i brązowy.

Jaki ma on okres przydatności?

Ponieważ brązowy ryż nie jest przetwarzany, ma wyższą zawartość oleju lub tłuszczu. Dlatego może jełczeć szybciej niż jego biały odpowiednik.

Biorąc pod uwagę jego niesamowitą wszechstronność, jeśli chodzi o gotowanie, ryż jest podstawowym składnikiem wielu kuchni. Istnieje wiele rodzajów ryżu, w tym biały, brązowy, basmati, dziki lub jaśminowy. Mimo to, niezależnie od tego, który rodzaj wolisz, możesz się zastanawiać, jak długi okres przydatności on ma. Czy ryż może się popsuć? jakie są niebezpieczeństwa wynikają z jedzenia przeterminowanego produktu.

Czy ryż może się popsuć?

Mimo to oba rodzaje ryżu są uważane za nadające się do przechowywania w stanie suchym, co oznacza, że ​​można je bezpiecznie trzymać w temperaturze pokojowej.

Ryż biały: do 2 lat

Ryż brązowy: 3–6 miesięcy od daty produkcji

Należy pamiętać, że chłodzenie i zamrażanie może znacznie wydłużyć ich okres przydatności do spożycia.

Jak sprawdzić, czy ważność suchego ryżu wygasła?

Żywność o trwałej przydatności do spożycia zwykle ma datę ważności. Mimo to mogą być one bezpiecznie spożywane po nawet przekroczeniu tej daty, jeśli na opakowaniu produktu nie ma widocznych oznak zepsucia.

Ustalenie, czy suchy ryż się zepsuł, jest stosunkowo łatwe. Po prostu sprawdź opakowanie pod kątem oznak zepsucia, w tym dziur, wilgoci lub wody, które mogą prowadzić do rozwoju pleśni.

Jeśli chodzi o ryż brązowy, możesz również szukać przebarwień, zjełczałości lub dziwnego zapachu, czy tłustej tekstury.

Jeżeli chcesz jak najdłużej przedłużyć przydatność ryżu, przechowuj go w suchym miejscu, takim jak spiżarnia lub szafka kuchenna. Po otwarciu możesz również przechowywać go w hermetycznym pojemniku. W ten sposób chronisz go również przed owadami i wilgocią.

Czy ugotowany ryż może się popsuć?

W przeciwieństwie do suchego ryżu, okres przydatności do spożycia ugotowanego ryżu jest praktycznie taki sam dla wszystkich rodzajów ryżu.

Po ugotowaniu ryż może zachować swój smak, konsystencję i jakość przez 3-4 dni w lodówce – chociaż niektórzy twierdzą, że może trwać cały tydzień.

Możesz również zamrażać ugotowany ryż aż do 8 miesięcy.

Tagi: