Kobieta.Swiatgwiazd.pl > Styl Życia > Jaki jest najzdrowszy sposób na przyrządzenie jajek?
Dominika Bryś
Dominika Bryś 28.01.2021 20:31

Jaki jest najzdrowszy sposób na przyrządzenie jajek?

sposób na przyrządzenie jajek
fot. ismael trevino, www.unsplash.com

Jajka są pyszne i niezwykle wszechstronne w przyrządzeniu. Można je przygotować na wiele różnych sposobów i łatwo łączyć z innymi zdrowymi produktami. Jaki jest najzdrowszy sposób na przyrządzenie jajek?

Zawierają stosunkowo mało kalorii, ale są bogate w ważne składniki odżywcze:

– białka,

– witaminy,

– minerały,

– zdrowe tłuszcze.

Można je gotować na wiele różnych sposobów i łatwo łączyć z innymi zdrowymi produktami, takimi jak warzywa. Gotowanie ich niszczy również wszelkie niebezpieczne bakterie, dzięki czemu są bezpieczniejsze do jedzenia.

Oto zestawienie najpopularniejszych metod przyrządzania jajek:

1. Gotowanie.

Jajka na twardo gotuje się w skorupkach w garnku z wrzącą wodą przez 6–10 minut, w zależności od tego, jak dobrze ugotowane ma być żółtko.

Im dłużej je gotujesz, tym twardsze stanie się żółtko.

2. Jajka w koszulce.

Jajka w koszulce gotuje się w nieco chłodniejszej wodzie.

Są rozbijane w garnku z gotującą się wodą z odrobiną octu w temperaturze 71–82 ° C i gotowane przez 2,5–3 minuty.

3. Smażone.

Jajka sadzone rozbija się na gorącej patelni, zawierającej cienką warstwę tłuszczu do gotowania.

Następnie można je ugotować „słoneczną stroną do góry”, co oznacza, że ​​jajko jest smażone z jednej strony lub z obu stron.

4. Pieczone.

Jajka pieczone przyrządza się w gorącym piekarniku w naczyniu z płaskim dnem, aż jajko się zetnie.

5. Jajecznica.

Jajecznicę ubija się w misce, wlewa na gorącą patelnię i miesza na małym ogniu, aż się zetnie.

6. Omlet.

Aby zrobić omlet, jajka są ubijane, wlewane na gorącą patelnię i powoli gotowane na małym ogniu, aż staną się zwartą, stałą masą.

W przeciwieństwie do jajecznicy omlet nie jest mieszany po umieszczeniu na patelni.

PODSUMOWANIE

Jajka można gotować na wiele różnych sposobów, w tym gotowanie, gotowanie w koszulce, smażenie, pieczenie i mieszanie.

Gotowanie sprawia, że ​​niektóre składniki odżywcze są lepiej strawne. Gotowanie jajek sprawia, że ​​są one bezpieczniejsze w jedzeniu, a także sprawia, że ​​niektóre składniki odżywcze są łatwiejsze do strawienia. Pomaga również zwiększyć dostępność witaminy biotyny dla organizmu.

Tagi: