Kobieta.Swiatgwiazd.pl > Styl Życia > Dietetyczny mazurek wielkanocny. Ten przepis jest doskonały
Natalia Cieślak
Natalia Cieślak 08.04.2023 09:30

Dietetyczny mazurek wielkanocny. Ten przepis jest doskonały

mazurek
fot. zi3000/Canva

Wielkanocny mazurek nie musi być pełen cukru i pustych kalorii, możesz cieszyć się smakiem świąt bez wyrzutów sumienia. Postaw na wersję fit, która wciąż będzie cieszyć podniebienie. Zdradzimy przepis na dietetyczny mazurek, który po wypróbowaniu zagości na stałe w twoim domu. 

Tradycyjne polskie wypieki to prawdziwa bomba kaloryczna, zdrowsze alternatywy wcale nie muszą być gorsze. Przygotowanie jednego z nich to prawdziwa bułka z masłem. 

Dietetyczny mazurek: spód

Składniki na spód: 

  • 250 g mąki orkiszowej lub jaglanej 
  • 160 g oleju kokosowego 
  • 4 łyżeczki syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 

Przygotuj sporą miskę, do której wsypiesz mąkę. Następnie dodaj olej kokosowy, nie musisz go wcześniej rozpuszczać, a najlepiej, żeby był w formie stałej. Użyj miksera przez około 1-2 minuty, aż powstanie kruszonka.

Następnie dodajemy resztę naszych składników: syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i proszek do pieczenia. Miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą. Gdy ciasto będzie już gotowe, zawiń je we folię i odstaw do lodówki na godzinę.

Na koniec rozwałkuj kruszonkę pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przenieś do foremki o wymiarach 20 x 30 cm. Włóż ciasto do nagrzanego wcześniej piekarnika na 180 stopni i piecz przez 20 - 30 minut.

Paznokcie Seleny Gomez podbijają internet. Wiosną postaw na naked disco nails

Przepis na dietetyczny kajmak

Składniki:

  • 200 g daktyli
  • 100 g masła orzechowego 
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka cytryny

Namocz daktyle przez co najmniej godzinę w wodzie, a po upływie czasu dodaj je do blendera, wlej mleko, syrop klonowy i sok z cytryny. Po zblendowaniu dodaj masło orzechowe - jeżeli chcesz, żeby konsystencja była bardziej płynna, dodaj do niej wodę z moczenia daktyli. Na koniec wylej krem na ostudzony spód kruszonki. 

Jak udekorować mazurek?

Ostatni krok to dekoracja naszego dietetycznego mazurka, która sprawi, że bliscy nie będą mogli się mu oprzeć. Podgrzej gorzką czekoladę w garnku na małym ogniu, aż się roztopi i polej nią kajmak. 

Na koniec ozdób mazurka najlepiej naturalnymi produktami: płatkami z migdałów, suszonymi morelami, a nawet wiórkami kokosowymi. Inwencja twórcza nie ma granic. 

mazurek (2).png
fot. zi3000/Canva
Mazurek (3).png
fot. wideonet/Canva
Tagi: Styl życia