Kobieta.Swiatgwiazd.pl > Styl Życia > Nie wyrzucaj skórek od mandarynek! Jak wykorzystać je w kuchni? To dziecinnie proste
Katarzyna Lendzion
Katarzyna Lendzion 29.12.2023 20:18

Nie wyrzucaj skórek od mandarynek! Jak wykorzystać je w kuchni? To dziecinnie proste

Mandarynki
Canva/ Nie wyrzucaj skórek od mandarynek!

Dodatkowe oszczędności możemy znaleźć w wielu miejscach, a często są to też bardziej ekologiczne alternatywy. Tym razem mamy dla was domowy sposób na wykorzystanie skórek od mandarynek. Nie sądziliśmy, że mogą mieć tyle zastosowań!

Ulubione owoce zimą

Zimą szczególnie chętnie sięgamy po mandarynki i inne owoce cytrusowe. Oprócz wyjątkowego smaku są one niskokaloryczne i korzystne dla zdrowia, co sprawia, że stanowią doskonałą alternatywę dla słodyczy i innych przekąsek. Warto zauważyć, że cenne składniki odżywcze nie kryją się tylko w soczystym miąższu, ale także w skórkach tych owoców, dlatego warto je wykorzystać, zamiast wyrzucać.

W obierkach po mandarynkach znajdziemy m.in: 

  • witaminy C, A, PP, B1 i B2,
  • flawonoidy (np. nobiletyna — substancja o działaniu zapobiegającemu miażdżycy, cukrzycy i otyłości),
  • minerały: potas, fosfor, selen, cynk,
  • olejki eteryczne (np. limonen o działaniu przeciwgrzybiczym i przeciwbakteryjnym),
  • błonnik,
  • kwasy organiczne. 
7 słodkich produktów, których spożywanie pomoże Ci schudnąć

Domowe sposoby na obierki po mandarynce

1. Bogaty skład skórki od mandarynki sprawia, że można ją wykorzystać w domu przy sprzątaniu. Wysuszone skórki  stanowią naturalny i wszechstronny środek do odświeżania powietrza. Absorbują one nieprzyjemne zapachy, jednocześnie uwalniając orzeźwiający, cytrusowy aromat. Można je umieścić wszędzie tam, gdzie niechciane zapachy są uciążliwe:

  • w lodówce (położone na talerzyku na jednej z dolnych półek).
  • w szafie z ubraniami (umieszczone wcześniej w muślinowym woreczku).
  • w koszu na śmieci (wyłożone na dnie pojemnika).

Jeśli marzysz o aromacie cytrusów w całym domu, wypróbuj gotowanie łupin z owoców w wodzie z dodatkiem octu i cynamonu. Zagotuj mieszankę i gotuj przez chwilę, a odświeżający zapach rozniesie się po całym mieszkaniu.

2. Olejki eteryczne zawarte w wysuszonych skórkach mandarynki lub pomarańczy mogą również skutecznie odstraszać mrówki. Wystarczy rozmieścić skórki w pobliżu drzwi wejściowych lub ramek okiennych. Jeżeli zauważasz obecność moli w kuchni, szczególnie w miejscu przechowywania sypkich produktów, takich jak mąka czy kasze, schowanie kilku cytrusowych łupin może pomóc w pozbyciu się tych szkodników.

Co zrobić ze skórką od mandarynki?

3. Bez wątpienia nie warto jej wyrzucać! Dzięki właściwościom antybakteryjnym i odtłuszczającym cytrusów, można je wykorzystać jako składnik domowego środka czyszczącego. Łupiny mandarynek, pomarańczy lub cytryn można zalać octem i odstawić w zacienione miejsce na około 7 dni. Otrzymany w ten sposób wywar po rozcieńczeniu wodą stanowi doskonały środek do czyszczenia. Sprawdza się świetnie do usuwania kurzu oraz usuwania tłustych plam i zacieków z większości mebli i przyborów kuchennych.

4. Obierki po cytrusach, zwłaszcza suszone skórki mandarynki, stanowią również dobry środek do polerowania. Wystarczy przecierać nimi poszarzałe powierzchnie drewniane, a następnie zetrzeć delikatnie zwilżoną ściereczką. Po wysuszeniu meble będą błyszczeć. 

5. Praktycznym rozwiązaniem jest dodanie kilku łupin po mandarynkach do zmywarki. To skuteczne zabieg na zapobieganie powstawaniu plam i osadu z mydła na naczyniach podczas ich mycia. Jeżeli preferujesz ręczne zmywanie, zastąp tradycyjną gąbkę świeżymi skórkami z pomarańczy. W ten sposób łatwo można pozbyć się tłustych plam z garnków.