Kobieta.Swiatgwiazd.pl > Styl Życia > Ten francuski deser zrobisz w zaledwie 40 min. Przepis jest banalnie prosty, a smak zaskoczy twoich gości
Martyna Pałka
Martyna Pałka 08.08.2023 11:39

Ten francuski deser zrobisz w zaledwie 40 min. Przepis jest banalnie prosty, a smak zaskoczy twoich gości

Ten francuski deser zrobisz zaledwie w kilkadziesiąt minut
Ten francuski deser zrobisz zaledwie w kilkadziesiąt minut, fot. Canva/vikif

Letnie dni sprzyjają przygotowywaniu delikatnych deserów ze świeżymi owocami. Jeżeli lubisz ucierane ciasta albo uwielbiasz zaskakiwać swoich bliskich fenomenalnymi słodkościami, ten francuski przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu. Oto, jak przygotować clafoutis z wiśniami!

Czym jest francuskie clafoutis z wiśniami?

Ten deser z pewnością skradnie Twoje serce, nie tylko swoim fenomenalnym smakiem, ale też prostotą i szybkością jego wykonania. Podaje się go z owocami. Najczęściej są to wiśnie, ale spotyka się również inne wersje, w tym na przykład tę z czereśniami. Niektórzy zalecają, aby nie pozbywać się pestek, ponieważ dzięki temu ciasto nabiera migdałowego aromatu.

W konsystencji clafoutis przypomina trochę ciasto naleśnikowe, ale jest o wiele bardziej wilgotne, zbite i puszyste. Można podawać je na ciepło lub odczekać chwilę i zaproponować je jako deser na zimno. Jak przygotować ten kultową francuską słodkość?

Ciążowa sesja transpłciowego mężczyzny. Zapozował na okładce znanego magazynu

Co potrzebujesz do wykonania francuskiego clafoutis z wiśniami?

Aby przygotować idealne na letnie dni francuskie clafoutis z wiśniami, potrzebujesz następujących składników:

  • 500 gramów wiśni
  • 2 duże jajka
  • 100 gramów cukru
  • 100 gramów mąki pszennej
  • mała szczypta soli
  • 175 ml mleka
  • 4 łyżki stołowe śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub waniliowego 
  • masło do posmarowania formy
  • Cukier puder (do posypania ciasta)

Jak przygotować clafoutis z wiśniami? Ten przepis zrobisz w zaledwie 40 minut!

Przygotowanie francuskiego deseru należy rozpocząć od wydrylowania wiśnie. Formę, w której planujesz upiec ciasto, dokładnie wysmaruj masłem, a piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. 

Ubij jedno jajko i żółtko, dodając do tego cukier w taki sposób, aby uzyskać puszystą pianę. Cały czas ubijając, dodaj do mieszanki sól i mąkę pszenną, a następnie śmietankę 30% oraz ekstrakt, aż do uzyskania gładkiej masy.

Wiśnie wyłożyć do formy i zalać powstałym ciastem. Taki deser wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut aż do zarumienienia się powierzchni clafoutis. Po wyjęciu ciasto można posypać cukrem pudrem.

Źródło: kwestiasmaku.com

Tagi: Styl życia