Kobieta.Swiatgwiazd.pl > Styl Życia > Mycie mięsa to jeden z największych grzechów w kuchni. Skutki mogą być opłakane, eksperci alarmują
Wiktoria Wihan
Wiktoria Wihan 23.07.2023 18:00

Mycie mięsa to jeden z największych grzechów w kuchni. Skutki mogą być opłakane, eksperci alarmują

mycie mięsa
Nie powinno się myć surowego mięsa. Fot. Canva

Mycie surowego mięsa przed obróbką od zawsze budziło kontrowersje. Część kucharzy spierała się, że jest to niezbędny krok, by higienicznie przygotować mięso. Inni twierdzili, że ułatwia to rozprzestrzenianie się groźnych bakterii. Ten spór został ostatecznie rozstrzygnięty przez amerykańską agencję “Centers for Disease Control and Prevention”. Okazuje się, że mięsa… nie powinno się myć! Wyjaśniamy dlaczego.

Myjesz surowego kurczaka? Popełniasz duży błąd!

Mycie składników przed przygotowaniem z nich posiłku jest rutyną dla wielu osób. Robią to osoby zarówno gotujące w domu, jak i pracujące w restauracji. Mogłoby się wydawać, że mycie warzyw, owoców, a także mięsa jest najprostszym sposobem na pozbycie się szkodliwych zarazków. Na powierzchni mięsa z kurczaka możemy znaleźć różne niebezpieczne dla ludzkiego organizmu bakterie, to między innymi salmonella, Campylobacter jejuni czy laseczka zgorzeli gazowej. Okazuje się jednak, że samo mycie nie sprawi, że zagrożenie zniknie.

Amerykańska agencja “Centers for Disease Control and Prevention” przeprowadziła badania, z których wynika, że nie należy myć surowego mięsa przed obróbką. Jest to szczególnie ważne w przypadku mięsa z kurczaka. Wygląda na to, że oficjalny komunikat rozwiewa wszelkie wątpliwości, jednak na myśl nasuwa się pytanie, dlaczego nie należy tego robić. Jest ku temu pewien szczególny powód.

Aleksandra Żebrowska: "Nie zaprosili nas na premierę". Mimo to ubrali się, jak Barbie i Ken [FOTO]

Dlaczego nie należy myć surowego mięsa?

W tweecie opublikowanym przez "Centers for Disease Control and Prevention” możemy przeczytać:

Nie myjcie surowego kurczaka! Mycie powoduje roznoszenie bakterii z powierzchni mięsa na inne produkty spożywcze i przybory kuchenne.

Wielu ludzi może być zszokowanych nowymi wytycznymi ekspertów. Okazuje się, że mięso, choć zawiera szkodliwe bakterie, nie powinno być myte przed obróbką. Zarazki mocno przywierają do jego struktury, przez co płukanie go wodą czy nawet pocieranie ręką może ich nie usunąć, a wręcz przeciwnie — pomóc bakteriom się rozprzestrzenić. Z tego samego powodu nie powinno się myć m.in. jajek. Aby pozbyć się bakterii, wskazana jest obróbka tych produktów w wysokiej temperaturze. Dopiero ten krok skutecznie zapobiegnie rozprzestrzenianiu się drobnoustrojów.

Nie należy myć surowego kurczaka - jak inaczej zabezpieczyć się przed bakteriami?

Zatrucie się bakteriami z surowego mięsa może mieć przykre konsekwencje dla naszego zdrowia. Dlatego tak ważne jest, by odpowiedzialnie podchodzić do jego obróbki. Przede wszystkim zwróć uwagę na to, by porządnie umyć ręce w ciepłej wodzie z mydłem przed i po gotowaniu. Ponadto, o ile to możliwe, używaj do krojenia surowego mięsa osobnych desek oraz przyborów kuchennych. Również i je umyj dokładnie. Postaraj się nie kłaść również nigdzie w okolicy surowego mięsa innych produktów gotowych do zjedzenia.

mycie mięsa
Nie powinno się myć surowego mięsa. Fot. Canva