Kobieta.Swiatgwiazd.pl > Styl Życia > Nie musisz robić przerwy w diecie! Ta dietetyczna pizza smakuje, jak z twojej ulubionej pizzerii
Małgorzata Beszczyńska
Małgorzata Beszczyńska 01.09.2023 12:56

Nie musisz robić przerwy w diecie! Ta dietetyczna pizza smakuje, jak z twojej ulubionej pizzerii

fit pizza, pexels
pexels, dietetyczna pizza

Jedzenie określonego rodzaju posiłków i trzymanie się poszczególnych zasad żywieniowych nazywamy dietą. Ludzie decydują się na taki ruch z przyczyn zdrowotnych, ideologicznych, czy po to, aby zachować smukłą sylwetkę. W tym trzecim przypadku, bardzo ważnym jest, aby produkty wybierane na co dzień były zdrowe i niskokaloryczne. Okazuje się, że i w takim przypadku można skusić się na… pyszną pizzę. Znamy przepis!

Przepis na dietetyczną pizzę. Z czego wykonać "spód"?

Wiele osób, aby uniknąć dodatkowych kalorii i postawić na bezglutenowe dania, rezygnuje z podstawowego składnika ciasta na pizzę, czyli mąki pszennej. Niestety, dla wielu osób zastąpienie jej może okazać się problematyczne. W tym celi, zamienia ten składnik i próbuje uzyskać pomocny efekt przy pomocy mąki bezglutenowej, lub co wydaje się być jeszcze restrykcyjne, warzyw takich jak np. kalafior. “Zdrową” mąkę można uzyskać też mieląc płatki owsiane.

Randkowy savoir vivre na miarę naszych czasów. Niektóre zasady już nie obowiązują!

Dietetyczne ciasto na pizzę. Jakie składniki będą potrzebne?

W tym przypadku, skupimy się na stworzeniu ciasta na pizzę z mąki bezglutenowej, bez użycia warzyw, jako bazy dania. Aby wykonać naszą fit pizzę potrzebujemy:

  • 225g mąki bezglutenowej (innej niż kukurydziana)
  • opakowanie drożdży (najlepiej specjalnych instant do pizzy)
  • ½ łyżki cukru trzcinowego
  • 160 ml ciepłej wody
  • ¾ łyżki soli
  • 3 łyżki oliwy
  • ulubione zioła

Jak zrobić dietetyczną pizzę? To bardzo prostę!

W przypadku drożdży instant, nie musimy czekać, aż rozpocznie się reakcja. W związku z tym, możemy od razu połączyć ze sobą wyżej wymienione składniki i zagnieść ciasto. Kiedy już uzyskamy jednolitą masę, należy ciasto posypać bezglutenową mąką i pozostawić w misce pod przykryciem do wyrośnięcia.

W tym czasie możemy przygotować sos pomidorowy, lub skorzystać z gotowych sosów o niskiej kaloryce. 

Teraz, wybierz ulubione składniki, które ułożysz na spodzie. My proponujemy dostępną na rynku mozarellę light, lub ser feta. Sprawdzą się też brokuły, pomidorki koktajlowe, czy pieczarki. Wspaniale smakować będzie np. pieczony łosoś na pizzy, chuda szynka, pokrojona drobno szalotka, ale i np. pesto.

Powyższe składniki są zdrowe i pyszne! Kiedy ciasto wyrośnie i rozwałkujesz je, lub rozprowadzisz dłońmi po blaszce, posmaruj je sosem, połóż na nim to, co lubisz i włóż do piekarnika na 220 stopni. Piecz około 15 minut.