Kobieta.Swiatgwiazd.pl > Styl Życia > Przepis na fit zupę z dyni, którą przygotujesz w 10 minut. Ma mniej niż 50 kalorii i smakuje przepysznie!
Małgorzata Beszczyńska
Małgorzata Beszczyńska 15.09.2023 09:31

Przepis na fit zupę z dyni, którą przygotujesz w 10 minut. Ma mniej niż 50 kalorii i smakuje przepysznie!

zupa z dyni, pexels
pexels, zupa z dyni

Jak zrobić zupę krem z dyni? To zdecydowanie jedno z najprostszych i najsmaczniejszych jesiennych dań. Znamy przepis, który jest niskokaloryczny, a więc zasmakuje również tym, którzy są na diecie. Ma tylko 33 kalorie w 100 gramach, co świadczy przede wszystkim o tym, że jest to potrawa zdrowa i składająca się w pełni z dobrodziejstw, jakie niesie ze sobą warzywo. Kiedy ją zrobisz, możesz poszukać również innych jesiennych receptur. Hitem jest np. dżem z dyni i pomarańczy, czy pasztet z dyni, uwielbiany przez wegetarian.

Krem z dyni: przepis. To najprostsza zupa na świecie!

Naszym zdaniem krem z dyni, to jedna z najbardziej banalnych, ale i przepysznych potraw. Aby ją przygotować potrzebujesz:

  • 1kg miąższu z dyni
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pestki z dyni (garść)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki curry
  • sól i pieprz do smaku

Przyda się również blender, wyciskarka do czosnku, deska i ostre noże. Możesz też użyć obieraczki do warzyw i oczywiście garnka. 

Tym sposobem zrobisz piegi i wyszczuplisz twarz. Potrzebujesz jednego produktu, a efekt utrzymuje się nawet tydzień! Domowa mikrodermabrazja za 2 zł! Zniewalający efekt uzyskasz w kilka minut

Przepis na zupę dyniową. W ten sposób połączysz składniki

W głębokim garnku rozprowadź na dnie oliwę, a następnie wrzuć pokrojoną w kostkę dynię, marchew (możesz zetrzeć ją też na grubej tarce), pietruszkę, a na koniec dodaj czosnek, aby się nie spalił. Zamieszaj i poczekaj, aż warzywa zmiękną i się zarumienią. Następnie, dodaj wszystkie przyprawy. Całość podlej wodą, a dla wzmocnienia smaku, może być to również bulion. Kiedy warzywa będą miękkie, zblenduj całość w blenderze na gładką masę. 

Pestki dyni właściwości zdrowotne. To bardzo wartościowy produkt!

Całe danie możesz ozdobić i uatrakcyjnić suszonymi pestkami z dyni, którymi posypiesz zupę. Mało kto wie, że ten dodatek jest bardzo wartościowy! Pestki z dyni chronią np. przed miażdżycą, czy chorobami układu trawiennego, oraz regulują cukier i cholesterol. Regularne jedzenie tego produktu uodparnia też na pasożyty.