Kobieta.Swiatgwiazd.pl > Styl Życia > Wielkanocny sernik od Anny Lewandowskiej. Wegański, bez mąki i nabiału
Natalia Cieślak
Natalia Cieślak 08.04.2023 13:00

Wielkanocny sernik od Anny Lewandowskiej. Wegański, bez mąki i nabiału

Anna Lewandowska
fot. KAPiF/Canva/Kezia Lynn Pexels

Tradycyjnie na Wielkanoc w wielu polskich domach, pieczony jest sernik. Anna Lewandowska przygotowała swój własny, autorski przepis popularnego ciasta. Nie znajdziesz w nim cukru, mąki, a nawet… nabiału. 

Sportsmenka jest nie tylko ekspertką od treningów, ale i zdrowej diety. Podzieliła się przepisem na tradycyjne ciasto w wersji fit, a przygotowanie go zajmie ci kilkanaście minut. 

Wielkanocny sernik Anny Lewandowskiej

Na stole Wielkanocnym nie może zabraknąć sernika, jednego z najbardziej uwielbianych ciast wśród Polaków. Niestety nie każdy może cieszyć się jego smakiem, ze względu na nietolerancje pokarmowe. Anna Lewandowska ma jednak rozwiązanie. Przygotowała przepyszny przepis na sernik bez mąki i nabiału.

Od lat przygotowuje posiłki dla jednego z najlepszych piłkarzy na świecie, a swoimi przepisami chętnie dzieli się z internautami. Tym razem przyszedł czas na wielkanocne wypieki. Przepis sportsmenki na pewno przypadnie wielu do gustu. 

Krótka kurtka w kilka chwil. Oto patent, jak przerobić swoje ulubione ubrania

Wielkanocy sernik: spód

Składniki na spód sernika:

  • 6 dużych daktyli,
  • 30 g oleju kokosowego,
  • 100 g wiórków kokosowych.

Rozpoczynamy od przygotowania spodu. Wszystkie składniki łączymy i blendujemy, aż powstanie jednolita konsystencja. Następnie przelewamy masę na przygotowaną wcześniej foremkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Kolejno umieszczamy ciasto w lodówce na co najmniej godzinę.

Masa na sernik bez nabiału

Składniki na masę:

  • 200 g kaszy jaglanej,
  • 80 g cukru kokosowego,
  • 60 g oleju kokosowego,
  • 100 g gęstej części mleczka kokosowego,
  • 60 g masła orzechowego (najlepiej domowego),
  • cytryna.

Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji, która znajduję się na opakowaniu. Gdy ostygnie, przekładamy ją do miski i mieszamy z resztą składników i blendujemy na gładką masę.

Gdy składniki się połączą, możemy przelać masę na nasz spód, a następnie pozostawić ciasto w lodówce na całą noc. Rano nasz sernik, będzie gotowy do zjedzenia. Możemy go dodatkowo udekorować masłem orzechowym, które nada nieco słonego smaku. 

Zobacz zdjęcia:

sernik.png
fot. Canva/Kezia Lynn Pexels
Anna Lewandowska (5).jpg
fot. KAPiF