Kobieta.Swiatgwiazd.pl > Styl Życia > Zdrowa zupka chińska gotowa w kilka minut, wystarczy zalać wrzątkiem. Oto kilka prostych przepisów
Magdalena Cichocka
Magdalena Cichocka 22.09.2023 05:03

Zdrowa zupka chińska gotowa w kilka minut, wystarczy zalać wrzątkiem. Oto kilka prostych przepisów

Zdrowa zupka chińska
Przepisy na zdrowe zupki chińskie, fot. Guadalupe Rojas / canva.com, instagram.com/kattan.dietetyk

Dania instant, potocznie nazywane zupkami chińskimi, cieszą się ogromną popularnością, głównie ze względu na cenę oraz krótki czas przygotowania. Ich składy często jednak pozostawiają wiele do życzenia. Okazuje się, że w szybki i tani sposób możemy przygotować takie danie samemu. Wystarczy tylko zalać je wrzątkiem! 

Zupki chińskie a zdrowie

Potocznie zwane zupki chińskie, czyli gotowe dania instant, które należy jedynie zalać gorącą wodą, cieszą się ogromną popularnością. Są one tanie i przede wszystkim czas ich przygotowania jest bardzo krótki. Wydawać by się mogło, że to świetna alternatywa dla obiadu, jednak czerwona lampka powinna nam się zaświecić po przeczytaniu składu takiego dania. 

Zupki chińskie mają długi termin przydatności do spożycia, co może sugerować, że w składzie znajdziemy substancje konserwujące. Analizując składy kilku popularnych dań instant, możemy zauważyć, że w wielu pozycjach pojawiają się takie składniki jak: olej palmowy, skrobia modyfikowana, wzmacniacze smaku (na przykład glutaminian sodu), sól, cukier, substancje konserwujących i polepszające. Taki skład nie napawa optymizmem.

Połącz te składniki i zapomnij o tłuszczu na kuchennych szafkach. Mikstura z łatwością usunie uporczywy brud

Zupka chińska własnej roboty

Okazuje się, że przygotowanie własnej wersji zupki chińskiej, którą wystarczy zalać wrzątkiem, jest banalnie proste. Swoim sposobem na szybkie danie podzieliła się instagramerka Martyna Kapitan, która jest dietetykiem klinicznym. W sieci działa pod nickiem @kattan.dietetyk.

Kobieta wykorzystała do przygotowania dania czysty słoik. Włożyła do niego 50g makaronu ryżowego, pół opakowania tofu, 2 łyżki pasty miso, pół łyżeczki oliwy z oliwek, pół pokrojonej marchewki, 2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości sodu, 3 pokrojone pieczarki, 3 ząbki czosnku, 2 plastry świeżego imbiru oraz posiekany szczypiorek. 

Tak przygotowany słoik wystarczy zalać wrzątkiem, dobrze wymieszać i odczekać chwilkę. Danie jest sycące, smaczne i przede wszystkim zdrowe. 

Szczegóły zobaczycie poniżej:

Co można dodać do zdrowej zupki chińskiej?

Martyna Kapitan przedstawiła jedną z wielu możliwości przygotowania dania. Tak naprawdę ograniczają nas jedynie preferencje smakowe czy ewentualne uczulenia. 

Makaron ryżowy jest świetną podstawą do stworzenia własnej zupki chińskiej, ponieważ nie wymaga gotowania, a do jego przygotowania wystarczy zalać go wrzątkiem. Do słoiczka możemy włożyć nasze ulubione warzywa, przyprawy, mięso, rybę, krewetki, chilli, kukurydzę czy zieleninę. 

Kolejną zaletą takich dań jest możliwość wcześniejszego przygotowania i trzymania w lodówce. To świetna opcja na danie do pracy czy na uczelnię.