Kobieta.Swiatgwiazd.pl > Styl Życia > Dolej ją do kawy zamiast mleka. Jedna łyżka sprawi, że organizm będzie wdzięczny
Małgorzata Beszczyńska
Małgorzata Beszczyńska 03.10.2023 09:01

Dolej ją do kawy zamiast mleka. Jedna łyżka sprawi, że organizm będzie wdzięczny

wlej oliwę do kawy, pexels
pexels, kawa czarna

Idąc do kawiarni, możemy znaleźć w ofercie nawet kilkanaście rodzajów kawy, począwszy od klasycznego espresso, a kończąc na kawach sezonowych, np. pumpkin spice latte. Modne w ostatnim czasie stały się kawy przelewowe, ale też bardziej nowoczesne, jak tonic espresso. W domowym zaciszu najczęściej serwujemy sobie kawę rozpuszczalną z mlekiem. Niewiele osób wpadłoby jednak na pomysł, aby dolać do niej… oliwy. 

Właściwości oliwy. Naturalny suplement nie tylko do potraw

Zdaniem wielu dietetyków, naturalna oliwa może działać antybakteryjnie, czy antywirusowo. Ponoć niweluje stany zapalne, ale pomaga też na dobre trawienie i system immunologiczny. Picie oliwy w umiarkowanych ilościach nie jest niczym dziwnym, a Włosi i Hiszpanie praktykują to regularnie. Istnieje przekonanie, że picie oliwy z oliwek opóźnia procesy starzenia i obniża cukier. W połączeniu z kawą może dać niemal zbawienny efekt.

Nie wyrzucaj skórki po grejpfrucie. Wystarczy dodać dwa składniki, by stworzyć domowy płyn do czyszczenia

Kawa i tłuszcze. Dieta ketogeniczna nie wyklucza picia kawy

Połączenie tłuszczy i kawy jest już znane tym, którzy próbowali diety “keto”. Tak zwana kawa kuloodporna, to połączenie kawy mielonej z olejem i masłem. Chociaż może brzmieć mało smacznie, to właśnie taka porcja tłuszczy zdaniem wielu osób jest niezbędna do uzupełnienia diety. Taka kawa dostarcza dużej ilości energii, ponoć nawet większej niż mocna, czarna kawa parzona. Jeśli chodzi o olej - osoby na diecie ketogenicznej najchętniej sięgają po olej kokosowy, który działa też na ośrodek nerwowy w mózgu.

Kawa z oliwą z oliwek. Jak poprawnie ją przygotować?

Kawa z oliwą z oliwek będzie miała najwięcej właściwości, jeśli przyrządzimy ją z kawy wolno parzonej w dzbanku lub kawiarce. Musi być czarna, najlepiej dobrej jakości. Smakoszom polecamy kawę turecką lub kolumbijską. W temacie oliwy - podobnie. Powinna pochodzić z Hiszpanii, Włoch, Grecji lub Tunezji. Prosty skład i oznaczenie “extra virgin” będą kluczowe dla umieszczenia jej w diecie. Wystarczy płaska łyżeczka, aby osiągnąć zdrowotne efekty. Pamiętaj jednak, aby wszelkie modyfikacje nawyków żywieniowych skonsultować ze swoim lekarzem, lekarką, lub dietetykiem, czy dietetyczką.

Tagi: kawa